Till innehåll

Common LAB 2024 – En gemensam konstnärlig resa

Vi söker åtta konstnärer (teaterregissörer, dramatiker, koreografer, cirkus- eller performanceartister) för att delta i Common LAB 2024. Detta ambulerande residens på åtta veckor erbjuder dig möjligheter att utforska både kollektiva och individuella redskap för kunskapsdelning och att utveckla ditt konstnärliga undersökande, med målet att bredda europeiska mångkulturella och interkulturella berättelser.

Lissabon, Portugal | Maputo, Moçambique | Bobigny, Frankrike | Bryssel, Belgien

Common LAB – ett program inom Common Stories

Common LAB 2024 är en del av Common Stories, ett projekt som sammanför scenkonstorganisationer, konstnärer och publik för att fokusera på komplexa begrepp som identitet och kulturell mångfald i ett föränderligt europeiskt samhälle.

Konstruktioner av identitet bygger på, och stärks av, berättelser och erfarenheter. Berättelser säger något om vilka vi är och vilka vi strävar efter att bli. De ifrågasätter och utmanar både hur vi ser på oss själva och hur vi ser på andra. Vi tror att en ökad mångfald av berättelser och perspektiv kommer att leda till en mer överensstämmande och fördjupad förståelse av de politiska, kulturella och sociala utmaningar som vi står inför när vi skapar gemensamma grunder i europeiska samhällen som idag kännetecknas av instabilitet, osäkerhet, komplexitet och tvetydighet men som på samma gång kämpar för social rättvisa.

Europeiska samhällen har historiskt sett byggts på ojämlikhet. Kultursektorn har på olika sätt, i praktisk handling och symboliskt, genomsyrats av koloniala strukturer och tankesätt liksom dominans och maktförhållanden. Inom scenkonstsektorn är resurser, beslutsfattande och repertoarläggning fortfarande i stor utsträckning i händerna på en vit manlig medel- och överklass, medan professionella konstnärer från olika kulturella, sociala, köns- och kompetensbakgrunder till stor del är underrepresenterad både på och utanför scenen, särskilt i beslutsfattande och ledande positioner.

Common Stories kommer konstnärliga praktiker och innehåll att bidra till utveckling genom att skapa utrymme för fler konstnärskap

De gemensamma laboratorierna

Vi kommer att hålla tre Common LABs, ett varje år från 2023 till 2025. Vi kommer att välja ut åtta artister vid varje ansökningstillfälle.

Varje Common LAB består av fyra tvåveckorsmoduler i fyra olika städer, inklusive en plats utanför Europa, under totalt åtta veckor.

Under hela Common LAB kommer vi att ägna särskild uppmärksamhet åt följande frågor:

  • Konstnärliga praktiker och berättelser som är underrepresenterade eller frånvarande från våra institutioner.
  • Mångfaldens relevans gällande språk, estetik och representation.

Här är var och när Common LAB 2024 kommer att äga rum:

  • Lissabon, Portugal 17–30 juni (värd: Alkantara)
  • Maputo, Moçambique 2–15 september (värd: CulturArte)
  • Bobigny, Frankrike 14–27 oktober (värd: MC93)
  • Bryssel, Belgien 28 oktober–10 november (värd: Théâtre National Wallonie-Bruxelles)

Nästa utlysning, för Common LAB 2025, kommer att lanseras i september 2024.

Detta innebär Common LAB för de utvalda artisterna:

  1. Utbyte, delning och kunsksp genom gruppaktiviteter som inkluderar:
  • Föreläsningar och föredrag av gästföreläsare
  • Workshops och masterclasses i relation till ett specifikt sammanhang eller till de utvalda konstnärernas arbete
  • Individuella eller gemensamma kurstillfällen i ämnen som upphovsrätt, projektfinansiering, kontraktskrivning, tillgång till internationella nätverk
  • Stadsvandringar och möten med värdorganisationens team, med lokalsamhället inklusive konstnärliga gemenskaper, aktivister och partners, med andra residenskonstnärer, med olika arbetssammanhang
  • Konstnärliga evenemang som äger rum hos värden och/eller värdstaden.
  1. Forskning kring sina egna projekt i individuella och kollektiva arbetssessioner med gästmentorer och gästföreläsare. Förutom gruppaktiviteter kommer labbet att ge tid för att residenskonstnärerna ska kunna arbeta med full självständighet.

  2. Presentera sitt projekt

Under den sista modulen av Common LAB i Bryssel kommer artisterna att uppmuntras att dela sina projekt genom framträdanden, diskussioner eller visningar, med de olika partnernas konstnärliga ledare och andra professionella gäster. Presentationssessionen kommer att förberedas med stöd och feedback från Common LABs gästmentorer under hela programmet.

Common LAB-innehållet kommer att diskuteras med de utvalda konstnärerna och formas efter deras profiler och intressen. De flesta aktiviteter kommer att vara på engelska. Översättning från/till engelska kan erbjudas för vissa aktiviteter, beroende på deltagarnas behov.

Detta erbjuder vi:

  • Ett aktivitetsprogram
  • Stipendium (80 Euro/dag)
  • Resor och boende

Vem kan ansöka?

Artister som:

  • arbetar med de komplexa föreställningarna om mångkultur eller interkulturalitet i ett föränderligt europeiskt samhälle, både på en professionell och personlig nivå
  • är yrkesutövande inom scenkonst – dans, teater, performance, cirkus
  • är intresserade av att arbeta på ett undersökande sätt
  • bor och arbetar i Europa
  • har goda kunskaper i engelska
  • är tillgängliga för att fullt ut kunna delta i de fyra schemalagda modulerna.

Endast konstnären/residenstagaren som leder projektet kan ansöka. Gruppansökningar kan inte tillgodoses eftersom Common LAB endast kommer att stödja kostnaderna för en person per projekt.

Vi uppmuntrar starkt ansökningar från konstnärer av olika etniska bakgrunder, kulturer, nationaliteter, förmågor och funktionshinder, kön, könsidentiteter och uttryck, åldrar och socioekonomiska status.

Hur kommer projekt att väljas ut?

Ansökningarna kommer att utvärderas av Panaíbra Gabriel Canda (CulturArte), Carla Nobre Sousa och David Cabecinha (Alkantara), Pierre Thys och Valérie Martino (Théâtre National Wallonie Bruxelles), Hortense Archambault och Virginie Dupray (MC93). Utvärderare kommer att överväga det projekt som den sökande vill undersöka, samt deras bakgrund och tidigare arbeten.

Som en del av processen kommer ansökningar att diskuteras med två medlemmar ur Common Stories rådgivande kommitté som kommer att granska ansökningar och ge rekommendationer om gruppens sammansättning och relevansen av de utvalda konstnärliga projekten.

Upp till 20 listade artister kommer att bjudas in att delta i en 20-minutersintervju mellan 15–19 januari 2024. Slutresultatet kommer att tillkännages via e-post senast den 26 januari 2024.

Alla artister kommer att informeras om resultatet av sin ansökan, oavsett om de väljs ut eller inte. Vi kommer inte att kunna ge individuell feedback. Alla ansökningar kommer att granskas noggrant, men beslutet är slutgiltigt.

Hur går ansökan till?

Fyll i ansökningsformuläret som finns tillgängligt här senast den 10 december 2023 kl. 23.00 UTC. Vi uppmuntrar dig att skicka in din ansökan på engelska, men vi kommer även att överväga ansökningar på portugisiska, franska, tyska, polska och svenska.

Följande information begärs i ansökningsformuläret:

  1. Namn
  2. Bosättningsland
  3. Ålder
  4. Kön (man/kvinna/annan, vänligen specificera)
  5. Vilka pronomen ska vi använda för att referera till dig? (Han/hon/de/andra, vänligen specificera)
  6. Arbetsområde (teater/dans/föreställning/annat, vänligen specificera)
  7. Presentera kort det projekt du vill arbeta med och presentera i Common LAB. (Max 3000 tecken)
  8. Beskriv kort din konstnärliga resa och tidigare verk. (Max 6000 tecken)
  9. Dela gärna med dig lite information om din bakgrund i relation till Common Stories värderingar. (Max 3000 tecken)
  10. Vad är dina motiv för att söka? Vad förväntar du dig av programmet? (Max 2500 tecken)
  11. Bekräftar du att du är tillgänglig för att delta i alla fyra modulerna i Common LAB, som planerat?
  12. Ladda upp pdf-dokument för:
    CV
    Konstnärlig presentation av det arbete du vill forska i, inom ramen för Common LAB
    Dokumentation om tidigare verk, inklusive länkar till videor, hemsida och sociala medier
  13. Använd detta avsnitt om du vill lägga till något om din personliga eller professionella situation som vi skulle behöva ta hänsyn till för att du ska kunna delta.

Självidentifikation

I det här avsnittet kan du välja att själv identifiera dig som medlem av en systematiskt marginaliserad grupp inom det kulturella området i Europa (inklusive, men inte begränsat till, grupper på grundval av kön – inklusive identitet/uttryck – ras, etnicitet, socioekonomisk status och förmåga). Du kan också välja att beskriva den identiteten.

Det här avsnittet är avsett att hjälpa oss att uppskatta mångfalden i vår sökandepool som en del av vårt åtagande att öka mångfalden av konstnärer och projekt som finns i våra kulturinstitutioner.

  1. Identifierar du dig själv som medlem av någon systematiskt marginaliserad grupp? (valfritt) (Ja/Nej)
  2. Uttalande om självidentifikation — Om ja, och om du vill utveckla det, beskriv den identiteten. (Max 1000 tecken)

Om du vid något tillfälle har några frågor om detta samtal, vänligen kontakta Nouria Tirou på n.tirou@mc93.com (för frågor på franska eller engelska).

Ansökningstiden gick ut den 10 december 2023